Final Symposium

Op 29 September werd het project Alfalab afgesloten met een feestelijk symposium op het Trippenhuis in Amsterdam. De deelnemers aan het project (Huygens ING, DANS, Fryske Akademy, Meertens Instituut en eHumanities) lieten met live demo’s en toelichtingen zien welke digitale applicaties er in de laatst twee jaar in het kader van het project zijn ontwikkeld: TextLab, GeoLab, LOAD, LifeLab, InterfaceLab en meer -zie onder andere http://alfalab.ehumanities.nl/. De deelnemende instituten lieten zien hoe de verschillende ‘demonstrators’ profiteerden van de in het project tot stand gebrachte kennisintensieve samenwerking tussen de instituten, en hoe data en tools gedeeld werden. Lezingen van Annamaria Carusi over ‘digital tools and humanities theory’, van Eric Schultes (omtrent Nanopublications) en Travis Robert Brown (over Project Bamboo) gaven een breder kader aan de praktische benaderingen van Alfalab. Alfalabs exploratie van de toekomstige digitale mogelijkheden voor de geesteswetenschappen is met dit symposium tot een succesvol einde gekomen. De samenwerking in disseminatie van nieuwe methodologie├źn en het bouwen van nieuwe digitale instrumenten waarop Alfalab zich richtte word echter voortgezet, onder meer in de eHumanities groep van de KNAW en het Computational Humanities programma daarbinnen.

Comments are closed.